Kreta dag 9: Spinalonga

Spinalonga

Eigenlijk kan ik deze dag maar met één woord beschrijven: wauw!

Het was de laatste dag dat we nog onze bananenauto hadden. Na eerst nog de laatste boodschappen gedaan te hebben reden we naar Agios Nikolaos. Daar pakten we de boot naar Spinalonga. Het was een grote boot (en daardoor dus ook minder zeeziekte :)) en we maakten een hele tour langs alle eilandjes die we tegen kwamen.

Halverwege werd de boot stil gelegd en kon je zwemmen midden op zee. Balend heb ik 45 minuten moeten wachten tot we verder gingen, ik had geen zwemkleding meegenomen.

We gingen verder langs de eilandjes en kwamen uiteindelijk uit bij Spinalonga. Een klein eilandje dicht bij Plaka en Elouna. Vroeger was dit eiland in de handen van de Italianen en ze bouwden een vesting om het vaste land te beschermen. Toen de Turken Kreta overnamen tijdens de Grieks-Turkse oorlog werden er woningen gebouwd op het eiland. Er woonden meer dan 1100 Turken, best veel voor zo’n klein eiland. Er werd maar aan één kant gebouwd (de kant richting het vaste land), want aan de andere kant was de open zee en daar konden ze makkelijk beschoten worden. Toen Griekenland, en dus ook Kreta, eindelijk bevrijd werden van de Turken konden eindelijk de Grieken in vrijheid leven. De Turken werden verdreven, maar op Spinalonga bleven de Turken gewoon zitten. Ze zaten daar veilig. In 1903 besloot de Griekse overheid om alle leprozen (volgens mij meer dan 600) van Griekenland op dit eiland te zetten. De Turken waren snel weg toen ze dit hoorden.

Het klinkt erg naar dat alle Leprozen verbannen werden van het vaste land en van hun familie. Dat is zeker zo, maar het heeft ook een andere kant. Op het vaste land mochten ze nooit in de buurt komen van mensen, werden ze uitgescholden, geslagen en slecht behandeld. Ze hadden daar eigenlijk geen leven. Op het eiland konden ze doen wat ze wilden. Ze waren geen gevaar voor anderen, want iedereen had Lepra. Ze bouwden een eigen bestaan op. Ze krijgen eten en goederen van het vaste land en begonnen zelf winkeltjes op starten. Ze hadden hun eigen markt waar eten en dergelijk werden verkocht.

Hoe komen ze aan geld om dit te kopen? Ze kregen geld van de overheid om te overleven. Hoewel ze afgezonderd moesten leven van de Kretenzen, hadden ze wel een leven zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Er was ook zeker liefde op het eiland. Leprozen trouwden met elkaar en kregen ook kinderen. In 1958 zijn alle leprozen naar Athene verhuisd waar ze verzorgd worden in een Ziekenhuis.

Het was erg indrukwekkend om te zien. Bijzonder om te beseffen dat hier mensen leefden die erg ziek waren en een eigen bestaan hadden opgebouwd hier, op het eiland. Aan de ene kant triest, maar aan de andere kant ook mooi dat ze zo toch een ‘normaal’ leven konden leiden. Veel gebouwen zijn nu ruïnes, maar een paar gebouwen zijn herstelt zodat je kunt zien hoe het toen was.

Weer terug in Agios Nikolaos lopen we nog even door het stadje heen en bekijken wat winkeltjes. We zijn ook nog even langs het meer geweest waar ze nog steeds de  bodem nog niet van hebben kunnen ontdekken. We heel gek wat aan de rand van het meertje kan je wel de bodem zien een meter diep. Hieronder veel foto’s, maar wel super mooi (© Huub Lakerveld).

Haven van Agios Nikolaos

Spinalonga

Straatjes van Spinalonga

Spinalonga

Ruïnes van Spinalonga

IMAG1140

Marktstraatje van Spinalonga. Hier zaten verschillende winkeltjes: bakker, timmerman, groenteboer.

Ruïnes van huisjes

Op de achtergrond het vaste land van Kreta

:)

Spinalonga

Uitzicht vanaf Spinalonga op Kreta

Weer terug naar Agios Nikolaos

We liggen even stil zodat mensen kunnen zwemmen in het koude en heldere water.

Uitzicht op zee :)

Onbewoonde eilandjes :)

Het meer in Agios Nikolaos waarvan men de bodem nog niet heeft kunnen vinden!

Straatje in Agios Nikolaos :)

Strand bij Agios Nikolaos

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s